h

SP Fractievoorzitter: Je verschuilen in anonimiteit is laf

23 januari 2014

SP Fractievoorzitter: Je verschuilen in anonimiteit is laf

Tijdens de raadsvergadering van 23 januari heeft de SP fractievoorzitter Gerard Everink gebruik gemaakt van het spreekrecht voor raadsleden. Dit om te reageren op de krantenartikelen van vorige week in de Maasdriehoek. Hieronder het hele relaas.

"Voorzitter, collegeleden, collega-raadsleden, aanwezigen  en degenen die meeluisteren.

Dit is de eerste keer dat ik achter het spreekgestoelte sta om iets te zeggen wat mij steekt. En erg steekt…. En niet alleen bij mij maar velen met mij! Al vaker is aangegeven de politieke discussie niet in de krant te voeren maar in de politieke arena: de raadszaal.

Ik sta hier vanwege een artikel in de Maasdriehoek van vorige week. Een grote kop: politieke boycot dreigt voor de SP!  Op de volgende pagina: “cordon sanitair’ dreigt voor SP. Veelal worden artikelen in de krant met naam en toenaam genoemd, echter dit artikel ademt een sfeer van anonimiteit uit en het spelen op één persoon.

De koppen die ik voorlas zijn journalistieke koppen. Toch spreken deze koppen boekdelen. Een cordon sanitaire wordt in het leven geroepen als een  partij inhoudelijke zienswijzen, meningen heeft die als gevaarlijk bestempeld worden zoals extremistische en/of discriminerende opvattingen.

Een cordon sanitaire ervaren burgers als een ondemocratische houding van die partijen die zichzelf als "democratisch" bestempelen. Met de te boycotten partij worden namelijk ook alle personen die op deze partij gestemd hebben electoraal buitenspel gezet.

Wat heeft de SP dan toch misdaan als je dergelijke koppen leest??

Het blijkt dat een anonieme lijsttrekker kan vertellen dat het cordon sanitaire zich voltrekt als de SP bij de coalitieonderhandelingen een bepaald lid van haar partij als kandidaat-wethouder naar voren schuift. Bij een aantal politici ligt deze persoon schijnbaar niet goed.

Het is wel erg voorbarig  om nu al een voorschot te willen nemen op de coalitieonderhandelingen. De burger moet nog spreken op de verkiezingsdag van 19 maart. En de burger wil met name weten wat er met zijn gemeente gebeurt. Die heeft de lak aan politieke ruzies en verdachtmakingen. Voorzitter, het gaat om de inhoud en niet om personen. Daarom wil de gemeente de burger ook inhoudelijk betrekken bij politieke Boxmeerse zaken.

De inhoud is voor enkele politieke figuren in deze gemeente dus helemaal niet aan de orde. Er wordt niet gekeken naar hetgeen de SP inhoudelijk politiek inbrengt, nee er wordt op persoonsniveau beoordeeld of liever gezegd veroordeeld.

De anonieme lijsttrekker en de partijen die een cordon sanitaire overwegen verlagen zich in onze ogen tot een bedenkelijk niveau. Je verschuilen in anonimiteit is laf.

Eveneens uit anoniem commentaar blijkt dat ook de ambtenarij het niet ziet zitten als de SP deze kandidaat zou voordragen. Dat ambtenaren, waar ik vanuit mijn eerdere ervaringen een hoge pet van op heb, moeite hebben met een bepaalde bestuursstijl, is mogelijk. Hierover moet intern gecommuniceerd worden en niet, ook nog achteraf,  naar de pers.

Voorzitter, de SP doet een oproep aan u, burgemeester, in de hoedanigheid als voorzitter van het college, om met de directeur van de organisatie een gesprek aan te gaan  inzake deze ambtelijke uitlatingen naar de pers over democratisch gekozen bestuurspersonen.

Voorzitter we hebben meermalen in de raad gesproken over integriteit. Voor een aantal blijkt dit  aan dovemansoren gericht. Dit is integriteit met de mond belijden en in anonimiteit, hypocriet handelen. We spreken over fatsoensnormen: hier wordt keihard op een persoon gespeeld. Een persoon wordt beschadigd.

Voor enkelen is het pluche waarschijnlijk erg belangrijk maar alleen indien zij de politieke collega’s kunnen uitzoeken waar zij mee wensen samen te werken en overige personen bij voorbaat uitsluiten! Het lijkt of er een winstwaarschuwing afgeven wordt aan de SP: kom niet met deze persoon, anders worden wij boos en zetten u - SP - buiten spel!

Voorzitter, het is niet aan de orde dat een anonieme lijsttrekker bepaalt met wie een coalitie gevormd wordt! Als het aan de orde is tijdens eventuele coalitieonderhandelingen met de SP dan bepaalt de SP welke van haar wethouderskandidaten op dat moment, afhankelijk van de te kiezen koers en afhankelijk van de beschikbare portefeuilles voor de SP de beste is om naar voren te schuiven. De SP heeft het volste vertrouwen in de keuze van de burger die dit soort laaghartige politiek zeker doorziet.

Voorzitter ik concludeer of misschien moet ik me afvragen of we weer zijn beland bij de oude dorpspolitiek welke de SP altijd heeft verfoeid en waar op dit moment alle partijen zeggen dat we deze tijd gelukkig voorbij zijn. Is dat zo?.......... Of houden we vanaf vandaag weer vast aan onze fatsoenlijke en rustige bestuurscultuur van de afgelopen periode? De SP gaat voor het laatste."

 

 

 

Gerard Everink, Fractievoorzitter

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier